Meer dan 100 mensen kwamen donderdagavond bijeen in het dorpshuis De Buorkerij in Terherne. De bewoners en ondernemers van het dorp kregen voorlichting over hoe het dorp de komende jaren van het gas af kan. Aquathermie kwam als favoriet uit het onderzoek.
Een mooie gemengde zaal met bewoners, ondernemers en recreatieve bewoners van het dorp vulde het dorpshuis. Voorzitter van de Energzjy Kooperaasje De Poask in Terherne, Sijtze Verbeek nam het voorwoord. En sprak het belang uit van het doel om over te gaan op aardgasvrij verwarmen van het dorp. “We zijn straks niet meer afhankelijk van fluctuerende gasprijzen, we maken dan gebruik van een onuitputtende schone energie en het is een mooie kans om als startersdorp deze mogelijkheid aan te grijpen”. Lars Zwaaneveldt van de Gemeente De Fryske Marren vertelt over de warmtetransitie visie: “De gemeente vindt dat burgers zelf mogen kiezen wat voor soort warmtetransitie zij willen, in plaats van dat wij dit voor hen beslissen”. Benadrukt wordt dat de gemeente het belangrijk vindt dat het betaalbaar wordt voor iedereen. Het uiteindelijke doel is dat de gemeente De Fryske Marren per 2030 voor 20% van het gas is en in 2050 100%. Terherne zou hier een voorloper in zijn samen met Balk om in 2030 al van het gas te gaan.
Uit onderzoek van ingenieursbedrijf IF blijkt dat Terherne verwarmd kan worden met behulp van water uit de omringende meren rondom het dorp. Terherne is wanneer je beide bruggen omhoog doet een eiland en daardoor een goede locaties voor aquathermie. IF Technology heeft het afgelopen half jaar een onderzoek gedaan naar verschillende kansrijke mogelijkheden om warmte op te wekken. Tom van der Velden van IF vertelt dat met name de dorpskern geschikt is voor een collectieve oplossing in de vorm van aquathermie. Deze woningen staan vrij dicht op elkaar en zijn vaak ouder en daardoor slechter geïsoleerd. Om deze huizen te verwarmen is het een goed keus om aquathermie in een centrale op te vangen en te verspreiden naar de huizen in het centrum van het dorp. De overige huizen in het dorp die buiten de kern vallen zijn meer geschikt voor individuele oplossingen. Deze huizen zijn vaak nieuwer en beter geïsoleerd. Deze bewoners kunnen het beste kiezen uit de opties; Aquathermie, Bodemenergie, Aerothermie, Zonthermie of Biogas. Wel vult de gemeente aan dat wanneer bewoners toegewezen zijn voor een individuele oplossing het niet zo is dat deze groep mensen er allemaal alleen voor staan. Ook hierin kan bijvoorbeeld collectief worden ingekocht om de kosten lager te houden.
Technisch is het allemaal mogelijk, het financiële plaatje moet aankomende periode onderzocht worden. Vanaf heden worden bewoners betrokken bij het project de warmtetransitie, zodat het een gedragen project wordt van het hele dorp. Dorpelingen kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief en kunnen hierin ook aangeven of ze open staan voor enquêtes of meedenken in de toekomst d.m.v. een bewonerspanel. Inschrijven kan via de onderstaande button. Eerst zullen er een aantal modelwoningen worden geïnstalleerd om vervolgens over te gaan in de realisatiefase vanaf 2026.